середа, 8 жовтня 2014 р.

«Син подільської землі»


«Син подільської землі»
літературні читання

Кам’янець-Подільський подарував світові чимало відомих діячів, які прославилися в найрізноманітніших сферах життя. Але найвідомішим серед них є Микола Бажан.
9 жовтня виповнюється 110 років від дня його народження. Микола Бажан – український письменник, поет і перекладач, літературознавець і критик, державний громадський діяч, енциклопедист і видавець, академік, Головний редактор УРЕ, секретар правління Спілки письменників, Герой Соціалістичної праці, лауреат багатьох Державних премій.
Цій знаменній події були присвячені літературні читання «Син подільської землі», організовані в рамках обласного літературно-мистецького свята «Карбованих слів володар». Захід відбувався за участі студентів коледжу культури і мистецтв, коледжу будівництва, архітектури і дизайну, учнів загальноосвітніх шкіл міста. В ході заходу відбувалось ознайомлення із життєвим та творчим шляхом відомого земляка, яке перепліталося із читанням його поетичних творів. У читаннях взяло участь майже 40 читців. Студенти коледжів та учні шкіл декламували поезії «Хай море зрадливе хвилює», «І вік живи – і вік страждай!», «Пластунам», уривки із поем «Батьки й сини», «Сталінградський зошит», «Політ крізь бурю», «Сліпці», «Безсмертя», «Мати», «Данило Галицький», «Розмова сердець», «Гетто в Умані», «Гофманова ніч», «І сонце таке прозоре», «Смерть Гамлета» та ін. Серед поезій Бажана воєнного часу найбільшу популярність здобув вірш «Клятва», який прозвучав у майстерному виконанні місцевої поетеси. Про численні зустрічі із Миколою Бажаном цікаво розповів слухачам Заслужений журналіст України, член Національної Спілки Письменників України письменник і публіцист Мар’ян Красуцький. Він закликав молодь шанувати і пам’ятати своїх великих земляків, бути патріотами своєї Батьківщини.
Зазначаючи важливий вплив поезії Шевченка на творчість Бажана, а також враховуючи 200-літній ювілей геніального Кобзаря, учні шкіл підготували оригінальні композиції поезій Тараса Шевченка та прочитали власні вірші, присвячені Великому пророку України.
У місті зберігся двохповерховий будинок на вулиці Лесі Українки, 26-А, в якому народився і до 1910 року жив майбутній письменник. На цьому будинку у 1988 році відкрито меморіальну дошку. Сюди із заходу відправлено делегацію для покладання квітів. До ювілею поета в бібліотеці організована літературно-ілюстрована виставка «Архітектор карбованого слова», яку оглянули учасники заходу.
































Немає коментарів:

Дописати коментар