пʼятниця, 24 жовтня 2014 р.

«Родина Сіцінських в історії Поділля»


«Родина Сіцінських в історії Поділля»
науково-краєзнавчі читання
В 2014 році виповнюється 155 років від дня народження відомого в Україні та на Поділлі видатного вченого, історика та краєзнавця Юхима Сіцінського та 120-річчя від дня народження його сина – Володимира Січинського. Постаті батька і сина – це непересічне явище в науковому, культурно-громадському, педагогічному та релігійному житті України.
Цим подіям був присвячений День краєзнавства «Родина Сіцінських в історії Поділля». В ході дня відбулася презентація книжкової виставки «Творці історії краю» та у відділах бібліотеки організовано науково-краєзнавчі читання «Дослідник подільського краю» (Юхим Сіцінський); «Володимир Січинський і Україна».
Відомому історику, музеєзнавцю та мистецтвознавцю, археологу та етнологу Юхиму Сіцінському присвятив свій виступ молодший науковий співробітник Національного історико-архітектурного заповідника «Кам’янець» Валентин Пагор. Його сину – Володимиру Січинському, визначному архітектору, мистецтвознавцю, історику та краєзнавцю присвятила своє наукове дослідження кандидат історичних наук, викладач ПДАТУ Валентина Баженова-Задорожнюк. Наукові співробітники державного історичного музею-заповідника Валентина Волкова та Жанна Карбовська розкрили діяльність Юхима Сіцінського по створенню історико-археологічного музею в Кам’янці-Подільському. Директор місцевого видавництва «Медобори-2006» Мирослав Мошак презентував публіці своє видання «Великий Подолянин», яке побачило світ у цьому році і присвячено цій видатній історичній події. Епістолярій Юхима Сіцінського, який міститься у виданні «Постаті в листах», представив аспірант КПНУ ім. І. Огієнка Ігор Старенький. Він подарував цю книгу міській бібліотеці.
Слухачі переглянули відеопрезентацію «Садиба Юхима Сіцінського», яку здійснила провідний бібліотекар центральної бібліотеки Тетяна Дашко.
Всі учасники по закінченні заходу ознайомились із працями Юхима Сіцінського, які представлені у фондах бібліотеки.
Учасниками Дня краєзнавства були студенти коледжу будівництва, архітектури та дизайну, студенти коледжу культури і мистецтв та КПНУ ім. І. Огієнка.








Немає коментарів:

Дописати коментар