пʼятниця, 31 жовтня 2014 р.

Україна пам'ятає, світ визнає

"Україна пам'ятає, світ визнає"
літературний перегляд

Згадайте нас – бо ми ж колись жили.
Зроніть сльозу і хай не гасне свічка!
Ми в цій землі житами проросли,
Щоб голоду не знали люди вічно.
                 Н. Виноградська,
 поема „Голодомор”
      Голодомор 1932-1933 років – це найбільша в історії України трагедія, найжахливіший злочин, вчинений коли-небудь проти нашого народу.  
Все, що відбувалося в 1932 – 1933 роках в Україні, стосується й Хмельниччини, яка страждала від голоду чи не найбільше. Про це говорять спогади людей, які пережили ті часи і вижили, про це свідчать документи часу – постанови уряду, вироки суду… Це – наша історія, її трагічні гіркі сторінки. Нащадки не мають права забувати ні про радість, ні про біль свого народу. Тому до Дня пам'яті жертв голодоморів та політичних репресій у читальному залі міської центральної бібліотеки оформлено (3.11.14) літературний перегляд «Україна пам'ятає, світ визнає»,  який  складається з таких розділів:
«Скорботна пам'ять 33-го» - у цьому  розділі представлені документи, фотографії та публікації про геноцид української нації, спогади очевидців, тих, хто у своїй пам'яті крізь роки проніс страждання та біль спричинені  тоталітарним режимом.
На літературному перегляді  представлено унікальне видання: «Національна книга пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні » яке включає в себе 17 томів  по областям України , місту Києв… У Книзі Пам'яті на широкому історико-документальному матеріалі, спогадах очевидців, на підставі списків померлих від голоду висвітлюється трагедія штучно організованого на Поділлі і в Україні Голодомору у 1932-1933 роках. Заслуговують уваги книги: «Жнива Скорботи» Роберта Конвеста, який ще у ті роки не захотів брехати і сказав про те страшне винищення; В. Борисенко «Свіча пам'яті», збірник «Голод 1932-1933р.р. на Україні: очима істориків, мовою документів» та книга-меморіал «Голод 33», яку по праву можна назвати і всеукраїнським плачем, і всеукраїнським цвинтарем, і енциклопедичним довідником, тому, що  у цьому виданні подані свідчення  тисячі людей, що вижили в навальному голодоморі, додано   стільки людського болю, мук і страждань, що жодна енциклопедія не витримає.
У розділі «Хмельниччини моєї біль» представлені видання зі свідченнями тих, хто вижив в ті страшні роки, матеріали краєзнавчого характеру, зокрема: "Національна книга пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні. Хмельницька область", "Голод та Голодомор на Поділлі... ", матеріали міжнародної конференції "Голодомор 1932-1933 років в Україні: причини, демографічні наслідки, правова оцінка" та інші.
Всі ці видання є даниною пам'яті нашим землякам –  кам'янчанам, подолянам, всім українцям, які загинули мученицькою смертю. Ці книги – дзвін нашої пам'яті, нашої вічної скорботи, застереження, аби в майбутньому такі трагедії народу не повторились.

Немає коментарів:

Дописати коментар