вівторок, 14 жовтня 2014 р.

«Козаку – найперше – воля, Козаку – найперше – честь!»


«Козаку – найперше – воля,
    Козаку – найперше – честь!»
Літературний перегляд
       Від кінця XV до кінця XVIII сторіччя тривав на нашій землі період, який називають козацьким. Як багато важив він в історії України свідчить той факт, що нас, українців, і сьогодні звуть у світі козацьким народом.    
       Саме тому в читальному залі центральної бібліотека оформлено книжкову виставку «Козаку – найперше – воля, Козаку – найперше – честь!», яка складається з таких розділів:  
        І РОЗДІЛ «Україна – земля козацька». Даний розділ вміщує літературу, яка всебічно охоплює історію становлення та розвитку українського козацтва. Знайомить з  побутом, звичаями, обрядами які встановлювалися протягом сотень років у козацькому житті.
      ІІ РОЗДІЛ «Лицарі булави». У цьому розділі зібрана література, яка змальовує історичні портрети найбільш відомих володарів гетьманської булави давньої України.
       ІІІ РОЗДІЛ «Шаблями писаний літопис». Цей розділ містить літературу, яка знайомить нас з історичними творам козацької тематики таких авторів, як: Зінаїда Тулуб, Іване Ле, Мизайло Старицький, Натан Рибак, Данило Кулиняк та ін.
     ІV РОЗДІЛ «Козацтво і Поділля». В останньому, але не менш цікавому розділі розміщена література, яка розширює кругозір про козацькі шляхи на Подільських землях. Крім того значна частина матеріалів присвячена військово-історичному фестивалю TERRA HEROIKA, який щорічно восени вже декілька років поспіль проходить у Кам'янці-Подільському.            
       То ж, частіше звертаємося до минулого, щоб краще зрозуміти сучасне. Адже, як писав відомий український письменник М. Рильський:
Хто не знає свого минулого,
Той не вартий майбутнього.
Хто не відає про славу своїх предків,
Той не вартий пошани.

Немає коментарів:

Дописати коментар