вівторок, 8 квітня 2014 р.

Найбільша цінність – Книга

Найбільша цінність – Книга
виставка-кейс
     Книга – джерело знань, чудовий співбесідник, чудодійні ліки і цікава розвага, вона – прекрасний товариш і приємний гість, найкращий порадник і домочадець. Книги є вікном у просторі і часі, що відкривають перед нами різні цивілізації і соціальні культури, історичні повороти і неминучий прогрес.
     Можна безкінечно говорити про одне з найбільших чудес, створене людиною. Адже, з тих пір, як люди навчилися писати, всю свою мудрість вони довірили книгам. Тому не дивно, що у 1995 році на паризькій конференції ЮНЕСКО було прийнято рішення про встановлення Всесвітнього дня книги і авторського права. Була визначена й дата – 23 квітня. Цей день обрали для свята не випадково. Саме 23 квітня 1616 року померли три генія світової літератури: Вільям Шекспір, Мігель де Сервантес Сааведра та Інка Гарсіласо де ла Вега.
     З цієї нагоди, 8 квітня в читальному залі центральної бібліотеки відбулася презентація виставки-кейсу «Найбільша цінність – Книга», приурочена до Всесвітнього дня книги і авторського права. Дана виставка створена з метою: розкрити значення книги як найважливішого засобу людського пізнання, впливу, її роль у людському житті; викликати у молодого покоління повагу до книги; закликати молодь до читання книг, які є невід’ємною частиною духовної спадщини кожної епохи. Виставка представлена в оригінальному форматі – у кейсі, де розмістилися найменші видання з фонду бібліотеки: збірники прислів’їв та приказок народів світу; поетичні перлини світової поезії і, звичайно, «Заповіт» Тараса Шевченка різними мовами. Перлиною виставки є рідкісні видання: «Енциклопедичний словник Брокгауза і Ефрона» (1890-1905), а також «Енциклопедичний словник Гранат» (40-і роки ХХ ст.), які і на сьогоднішній день залишаються чудовими зразками поліграфічного виконання, ілюстровані та художньо оформлені. Їх красиві картонні оправи минулих століть прикрашені рельєфними тисненнями, вишуканими візерунками та позолотою. Бібліотекар читального залу центральної бібліотеки розповіла присутнім про те, який шлях пройшла книга до сьогоднішнього дня; звернула увагу на цінність книжок, які стали скарбницею людства; а також зазначила, що читання книг є невід’ємною частиною самоосвіти і духовного самовдосконалення.
     Тож, відзначаючи Всесвітній День книги і авторського права, ми всі повинні особливу увагу приділити важливій ролі книги у збереженні і примноженні культури нашої держави.



Немає коментарів:

Дописати коментар