середа, 23 квітня 2014 р.

Читати престижно

Читати престижно
День читання
     Немає потреби говорити про те, яке велике значення в історії людства мав винахід писемності. Неможливо навіть уявити собі, яким чином міг піти розвиток цивілізації, якби на певному етапі свого розвитку люди не навчилися фіксувати за допомогою певних символів потрібну їм інформацію і в такий спосіб передавати і зберігати її. Так, писемність назавжди стала головним чинником у культурі кожного народу, відіграла провідну роль у його духовному розвитку, тісно поєднала покоління. Адже завдяки написаному слову люди збагнули світ і своє місце в ньому. 
     І тому дуже приємно, що Книзі, у якій лежать зерна мудрості та благодать цілющих думок, приурочено свято – Всесвітній день книги та авторського права, що відзначається щорічно 23 квітня в десятках країн світу.
     Саме цього дня у міській центральній бібліотеці проходив День читання. Він розпочався о 10.00 презентацією книжкової виставки"Найбільша цінність – Книга". Тут були присутні місцеві письменники та студенти коледжу культури і мистецтв. Бібліотекар Тетяна Сафронюк розповіла присутнім про історію започаткування Дня книги та авторського права. Адже саме цього дня ми віддаємо данину уваги і шани книжкам і авторам, закликаємо молодь знаходити задоволення у читанні, поважати безцінний вклад тих, хто своєю творчістю сприяє соціальному і культурному розвитку. О 12.00 в Пункті безкоштовного доступу до мережі Інтернет проведена  відео-подорож "Книжковий світ у віртуальному просторі", яка була приурочена 440-ій річниці з часу виходу першої друкованої книги "Апостол". У вступному слові бібліотекар читального залу Леся Повар зазначила про нелегкий шлях розвитку книги та появу книгодрукування як знакової події в культурі українського народу. Вона наголосила, що старовинні видання є особливо цінними документами, які мають наукові, історичні та поліграфічні властивості. А"Апостол", що був надрукований у 1574 році Іваном Федоровим у Львові, історично започаткував розвиток друкарства в Україні.

                      

     О 13.00 відбулися літературні читання «Драматург усіх часів і народів», присвячені 450-ти річчю від дня народження Вільяма Шекспіра. Літературні читання зібрали у стінах бібліотеки вчителів та учнів старших класів школи-інтернату №2. Тут, у читальному залі бібліотекар Тетяна Сафронюк здійснила екскурс в епоху Відродження, яка подарувала світові великого Шекспіра. Ведуча заходу пояснила, що саме 23 квітня людство вшановує пам'ять англійського поета і драматурга, який більше за все на світі любив людину і життя. Інакше не міг би створити безсмертні образи, в яких людство і сьогодні бачить і впізнає себе, знаходячи в них сучасний погляд у минуле і в майбутнє. Учні із задоволенням декламували безсмертні сонети, уривки з трагедії "Ромео та Джульєта" та уривок з комедії "Сон літньої ночі".  
     День читання продовжився о 14.00 в коледжі ПДАТУ, де була презентована літературно-ілюстрована панорама "Шевченко був! Шевченко є! І Шевченко буде!" в рамках виставки "І цвіт на камені Шевченка пам'ятає" та  творчого звіту майстрів мистецтв та аматорів народного митецтва міста "Свою Україну любіть", присвяченому 200-річчю від дня народження Т.Г.Шевченка. До презентації долучилися місцеві поети літературного об'єднання "Ліра", які читали власні вірші про геніального Кобзаря: Світлана Кремінська "Я вірую", Жанна Мадич "Згадаймо Тараса", Людмила Кур'ян "Проста людина й Геній водночас". 
                               

  Тож, бажаємо всім шанувальникам книги нових відкриттів, реалізації творчих задумів та натхнення! Сподіваємось, що придбана у цей день нова книжка стане її власнику справжнім другом і порадником на довгі літа.

Немає коментарів:

Дописати коментар