неділя, 18 травня 2014 р.

Співець покоління


Співець покоління
літературно-музичний вечір

Гори, свеча поэзии моей - 
Судьбы нечаянный подарок, 
Чтоб даже на исходе дней 
Свет проливал твой
крошечный огарок.

9 травня світ відзначив  90 років від дня народження всесвітньовідомого  поета, прозаїка, сценариста, композитора, неперевершеного майстра авторської пісні, чарівна гітара якого була і лишається співзвучною сподіванням кількох поколінь. Саме цій ювілейній даті був присвячений літературно-музичний вечір «Співець покоління»‚ який організовано  в міський центральній бібліотеці. Відзначити ювілей зібралися   шанувальники його творчості − слухачі Університету третього покоління‚ що діє при ТЦСО «Довголіття» та «Надія».
На початку вечора прозвучав запис пісні «Изгиб гитары желтый»  і налаштував слухачів на сприйняття життєвого і творчого шляху поета – барда‚ з яким їх познайомила бібліотекар читального залу.
Цілком природно, що не обійшлося без гітари. Всіма улюблені пісні поета «Ваше благородие», "Виноградная косточка" (Грузинская песня), "Нам нужна одна победа" виконали викладачі школи мистецтв Вадим Козловський та Віталій  Данилюк. Акапельно   виконала пісню «Ах, война, что ты сделала, подлая» поетеса Галина Пушкаренко. З великим задоволенням слухачі  підспівували знайомим пісням Булата Окуджави. Рядки багатьох пісень поета стали цитатами: «Возьмемся за руки, друзья!», «Надежды маленький оркестрик» і т.д. 
Майстерно  виконала уривок з драми Віктора Розова «Вічно живі» акторка народного театру Любов Луцик.
На вечорі прозвучали пронизливі, щемливі душу вірші поета: "Ластівка", "Молитва", "Полночный троллейбус" та інші, у виконанні Альберта Стржелецького, Павла Тихонова, Людмили Кур'ян та інших не байдужих до поетичного слова людей. Адже у своїй творчості Окуджава вселяє своїм слухачам прості, але вічні істини про любов, віру, дружбу, надію, братерство і вірність. А місцева поетеса член клубу "Ліра" Світлана Кремінська присвятила свій власний вірш «Ваше благородие‚ Булат Окуджава».
Дуже актуально в наш час звучить заклик поета до того, щоб всі чесні люди об'єдналися в Союз друзів «Возьмемся за руки, друзья, чтоб не пропасть поодиночке».
І на завершення заходу ведуча звернулася до присутніх з такими словами: «І нехай нашим життєвим девізом буде девіз Окуджави»:
Давайте понимать друг друга с полуслова,
Чтоб, ошибившись раз, не ошибиться снова.
Давайте жить, во всем друг другу потакая,-
Тем более что жизнь короткая такая.



Немає коментарів:

Дописати коментар