четвер, 26 вересня 2013 р.

"Воюю байкою із ворогом столиким Во ім'я світлого людського майбуття..."

«Воюю байкою із ворогом столиким 
Во ім’я світлого людського майбуття…»

        Під такою назвою 26 вересня 2013 року в центральній бібліотеці організовано День краєзнавства, приурочений 120-річчю від дня народження нашого земляка, класика української байки ХХ ст., письменника, журналіста, громадського діяча Микити Павловича Годованця.
День розпочався о 10.00 у відділі абонементу презентацією виставки-портрету «Кам’янець – столиця байки» – тут зібралися письменники, викладачі, студенти та молодь міста, щоб доторкнутись душею до величезної творчої спадщини великого байкаря – Микити Годованця.
Далі захід перемістився до відділу бібліографії, де було презентовано бібліографічний покажчик «Патріарх української байки», підготовлений працівниками методико-бібліографічного відділу бібліотеки. Бібліограф Олена Дачковська познайомила слухачів із літературою про життя та творчість Микити Павловича, що присутня у фондах ЦБС.
 О 15 годині в читальному залі відбувся літературний вечір, на якому зібралися літератори, науковці, родичі Микити Годованця, інтелігенція міста, студенти медичного училища, коледжу культури і мистецтв, коледжу будівництва, архітектури і дизайну та ін.
Ведуча вечора провідний бібліотекар Тетяна Дашко у вступному слові зазначила, що життя і творчість Микити Годованця – це життєпис України, це відрізок дороги його рідного народу, на якому довелося долати важкі труднощі та життєві небезпеки і водночас горіти бажанням творити добро, слугувати високій меті. Бібліотекар І категорії Анжела Павлишина зачитала біографію письменника. Оскільки захід проходив у рамках обласного літературного свята гумору, то до бібліотеки завітав подільський письменник, Голова Хмельницької обласної організації НСПУ, директор обласного літературного музею, лауреат обласної премії ім. Микити Годованця Василь Горбатюк. Василь Іванович відмітив, що творчість Микити Годованця займає почесне місце в українській та світовій літературі, а його внесок у царину перекладної байки взагалі неперевершений.
Письменник, Заслужений журналіст України, член НСПУ, лауреат обласної премії ім. Микити Годованця Мар’ян Красуцький зупинився на дослідженні життя та творчості поета-байкаря в період заслання на Колиму (1937–1947 рр.). Мар’ян Іванович представив свої художньо-документальні твори «Довга дорога вночі», «За Колимою сонце сходить», «Розрив-трава на лютих перехрестях», де він змальовує образ Микити Годованця, коли той невинно поневірявся по колимських таборах.  Його виступ продовжив професор КПНУ ім. І. Огієнка, директор наукової бібліотеки КПНУ Віктор Прокопчук, який розповів присутнім про особисте знайомство із Микитою Павловичем та передав вітання всім кам’янчанам від онука Микити Годованця – Юрія Годованця, який проживає в Росії.
Письменник, байкар, член НСПУ, лауреат обласної премії ім. Микити Годованця, професор КПНУ ім. І. Огієнка Віталій Нечитайло зупинився на творчості Микити Павловича під впливом  якої формувався його світогляд та розвивався талант поета-гумориста.
Студенти коледжу культури і мистецтв майстерно читали байки Микити Годованця: «Осел з дзвоником» – Ольга Миронюк, «Хомин спадок» – Наталя Стицишина, «Голуб і Лелека» – Діана Клепацька, «Добрий вовк» – Олена Ніколюк, «Ласочка» – Анна Соловодова, які викликали в залі неабиякі емоції та сміх.
 Кам’янецький поет і гуморист, лауреат Всеукраїнського конкурсу читців-гумористів(1985) Іван Шеремета поділився спогадами про зустрічі і спілкування із Микитою Павловичем Годованцем, презентував свою збірку спогадів «Патріарх української байки»,  прочитав свої улюблені  байки «Заяча математика» та «Сметанка».
Павло Тихонов продекламував вірші Микити Годованця «Україно моя» та «Народу рідному – усе».
Продовженням творчих традицій Микити Годованця стала презентація збірки-альманаху поезій творчого об’єднання «Ліра» - «15 творчих років «Ліри». Збірку присутнім представила керівник клубу Неля Лещинська. Далі слово мала начальник управління культури і туризму Кам’янець-Подільської міської ради Ольга Чорнобиль, оскільки вона писала передмову до цього альманаху. Ольга Володимирівна подякувала «лірівцям» за гарно укладену книгу і побажала творчих злетів та досягнень.
До альманаху ввійшли поезії 26 поетів-кам’янчан. Всі вони читали свої вірші та дивували слухачів своїм неабияким поетичним хистом.
Літературний вечір закінчився байкою Микити Годованця «Ведмідь і Гадюка», малюнок  до якої викарбований на пам’ятнику Микиті Павловичу.  Її прочитала студентка коледжу культури і мистецтв Вероніка Хлівнюк.


Немає коментарів:

Дописати коментар