середа, 1 квітня 2015 р.

Символи Воскресіння

Символи Воскресіння
арт-панорама
Одним із найбільших свят у церковному календарі є весняне свято – Великдень. Це свято символізує загальне відродження та оновлення, бо з настанням Великодніх днів пробуджується не тільки земля, а й усі людські надії й сподівання на кращу долю.
Готуючись до гідної зустрічі Пасхи, пишуть писанки – яйця, декоровані традиційними символами, печуть паску, вишивають рушники і серветки, якими згодом покривають великодні кошики.
До цього великого свята у читальному залі центральної бібліотеки оформлена цікава, змістовна арт-панорама "Символи Воскресіння".  
На виставці експонуються книги та статті з журналів, в яких висвітлюється походження свята Пасхи, традиції та особливості святкування даного свята в Україні. 
Мудрі люди кажуть: "У світі доти існуватиме любов, доки люди писатимуть писанки". Кожна писанка - це ніби маленький світ. Тут і небо із зорями, і вода з рибами, і дерево життя з оленями й птахами, і засіяне поле, і трибунні церкви - усе це вималюване у певному порядку для того, аби підтримати лад та рівновагу у нашому світі.
Тому  цікавою стане  монографічне дослідження Олексія Соломченко «Писанка Українських Карпат», в який автор розповідає про звичаї та обряди, пов’язані з писанками, про символіку та зміст орнаментів, техніку розпису.  Гортаючи сторінки даного видання, користувачам, цікаво буде довідатися,  що найдавніші писанки із страусових яєць, яке було знайдено археологами в Єгипті. На території України писанку з глини було виявлено при розкопках у Полтавській області. Час виготовлення датується X ст. Писанки X – XІ ст. знайдено при розкопках у Вроцлаві (Польща), та південній Моравії (Чехія). 
Окрасою виставки  є також великодні композиції, які викликають захоплення та дивують різнобарвністю.
Запрошуємо усіх бажаючих переглянути арт-панораму‚ ознайомитись із  історію свята та народними традиціями в Україні, пов’язаних з Великоднем.
                                      

Немає коментарів:

Дописати коментар