вівторок, 17 березня 2015 р.

«Духовний олімп України»

«Духовний олімп України»
виставка-ювілей
(до 85-річчя від дня народження Ліни Костенко)

« Я вибрала Долю собі сама,
І що зі мною не станеться,
У мене жодних претензій нема
До Долі – моєї обраниці.» 
Ліна Костенко   
Як відомо, кожній людині призначена своя доля. Буває вона щасливою, буває й трагічною. Здається, що тільки від людини залежить, яку вона собі обере: чи ту, яка заведе до прірви, де станеться крах усіх сподівань та надій, чи ту, яка возвеличить людину, дасть усе, що тільки може дати життя?
Дехто щастям своїм платив.
Дехто платив сумлінням.
Дехто – золотом золотим.
А дехто – вельми сумнівним.
Усі твори Ліни Костенко – це роздуми про сенс людського життя, про загальнолюдські цінності. Ці питання хвилювали завжди й усіх, та не кожен міг дати на них відповідь. Ліна Костенко намагалася зробити своїми творами. У  свої 85 Ліна Костенко продовжує дарувати читачам щирість своєї душі, філософське осмислення життя, красу українського слова.
Тому саме до 85-річчя від дня народження видатної української поетеси  у читальному  залі центральної бібліотеки оформлена виставка-ювілей «Духовний олімп України».
Ліна Костенко народилася 19 березня 1930 року на Київщині. Навчалася в педагогічному інституті, з відзнакою закінчила Літературний інститут ім. М. Горького в Москві. Тоді ж,  наприкінці п'ятдесятих, вийшли друком її поетичні збірки „Проміння землі", „Вітрила", „Мандрівки серця".
Потім було вимушене 16-річне „мовчання", коли Ліна Костенко працювала без надії на публікацію своїх творів. Тільки у  1977 році з'явилася збірка „Над берегами вічної ріки", згодом вийшов у світ історичний роман „Маруся Чурай", який був відзначений Шевченківською премією.
Ці та інші поетичні видання, а саме: „Неповторність", „Мадонна перехресть", „Вибране", історичний роман „Берестечко" представлені у розділі виставки: "Цеголос наш. Цепісня. Цедуша".
Другий розділ Крізь терни - до зірок!.. " : містить багато фактів з життя та творчості Ліни Костенко, знайомить з яскравими спалахами та гіркими моментами долі.
Для ближчого знайомства з творчим надбанням поетеси запрошуємо завітати у читальний зал міської центральної бібліотеки, адже її неповторний поетичний світ полонить читачів з першого ж рядка, а її слова проникають глибоко в душу і закарбовуються назавжди.

Немає коментарів:

Дописати коментар