неділя, 20 липня 2014 р.

«Канон лікарської науки»

«Канон лікарської науки»
(до 1000-ліття створення енциклопедії Ібн-Сини (Авіценни))
В поэзии рифма бывает бесценна,
А закон консонансной рифмы таков:
Медицина рифмуется с Авиценной
Вот уже десять летящих веков.
Л.Ошанин
Мета: Ознайомити слухачів з творчою спадщиною великого вченого, філософа, лікаря і поета Абу Алі Ібн Сини, праці якого збагатили скарбницю світової культури, зокрема  -  унікальний труд Авіценни «Канон лікарської науки».
20 липня у читальному залі міської центральної бібліотеки відбувся захід, присвячений Авіценні, автору енциклопедичної п'ятитомної праці «Канон лікарської науки».
Книга Авіценни прожила тисячу років. Але і через дві-три тисячі років ця праця буде такою ж цінною, як і зараз. Тому що велике живе вічно. І ніби про Авіценну сказав поет Сходу Фірдоусі:
Все в світі покриється пилом забуття,
Лише двоє не знають ні смерті, ні тліну:
Лише справа героя та мова мудреця
Проходять століття, не знаючи кінця.
І сонце, і бурі - все витримають сміливо
Високе слово і добра справа.
Ведуча заходу‚ бібліотекар Катерина  Бояршинова, ознайомила слухачів, а ними були користувачі читального залу з біографією  Абу Али Хусейна Ібн Абдаллаха Ібн Сини (Авіценни), провела  огляд його праць з медицини. Авіценна залишив нащадкам безліч наукових праць з філософії, мінералогії, лінгвістики, літературні твори. Його поетичні рядки - рубаї декламував диктор радіо «Мелодія» Павло Тихонов. Також  він розповів слухачам цікаву поетичну легенду про безсмертя мудреця.
З народними методами лікування: «Рецептом довголіття Авіценни»‚ лікувальними властивостями молока та іншими методами ознайомила бібліотекар Тетяна Сафронюк.
На заході демонструвалися: короткометражний фільм про життя і діяльність Авіценни та виставка-кейс «Життя видатного мудреця».

     

Немає коментарів:

Дописати коментар