неділя, 3 листопада 2013 р.

"Голодомор – біль серця всієї країни"

"Голодомор – біль серця всієї країни"
літературний перегляд
ПЕКЕЛЬНІ ЦИФРИ ТА СЛОВА
У СЕРЦІ Б΄ЮТЬ, НЕНАЧЕ МОЛОТ
НЕМОВ ПРОКЛЯТТЯ , ОЖИВА
РІК ТРИДЦЯТЬ ТРЕТІЙ…
ГОЛОД…ГОЛОД…!          
         Вадим Крищенко
Пам'ять – нескінченна книга, у якій записано все: і життя людини, і життя країни. Та багато сторінок у нашу історію вписано кривавим і чорним. Особливо вражаючі сторінки, де смертельним шрифтом вкарбовано слова: голод, голодомор.
Все, що відбувалося в 1932–1933 роках в Україні, стосується й Хмельниччини, яка страждала від голоду чи не найбільше. Про це говорять спогади людей, які пережили ті часи і вижили, про це свідчать документи часу – постанови уряду, вироки суду… Це – наша історія, її трагічні гіркі сторінки. Нащадки не мають права забувати ні про радість, ні про біль свого народу. Тому у читальному залі міської центральної бібліотеки оформлено літературний перегляд «Голодомор – біль серця всієї країни» (03.11.13), який має такі розділи:
«Скорботна пам'ять 33-го» – у цьому  розділі представлені документи, фотографії та публікації про геноцид української нації, спогади очевидців, тих, хто у своїй пам'яті крізь роки проніс страждання та біль спричинені  тоталітарним режимом.
На літературному перегляді  представлено унікальне видання: «Національна книга пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні», яке включає в себе 17 обласних томів та том міста Києва.. У Книзі Пам'яті на широкому історико-документальному матеріалі, спогадах очевидців, на підставі списків померлих від голоду висвітлюється трагедія штучно організованого на Поділлі і в Україні Голодомору у 1932-1933 роках. Заслуговують уваги книги: «Жнива Скорботи» Роберта Конвеста, який ще у ті роки не захотів брехати і сказав про те страшне винищення; В. Борисенко «Свіча пам'яті», збірник «Голод 1932-1933 рр. на Україні: очима істориків, мовою документів» та книга-меморіал «Голод 33», яку по праву можна назвати і всеукраїнським плачем, і всеукраїнським цвинтарем, і енциклопедичним довідником, тому, що  у цьому виданні подані свідчення  тисячі людей, що вижили в навальному голодоморі, додано стільки людського болю, мук і страждань, що жодна енциклопедія не витримає.
У розділі «Хмельниччини моєї біль» представлені видання зі свідченнями тих, хто вижив в ті страшні роки, матеріали краєзнавчого характеру, зокрема: "Національна книга пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні. Хмельницька область", "Голод та Голодомор на Поділлі...", матеріали міжнародної конференції "Голодомор 1932-1933 років в Україні: причини, демографічні наслідки, правова оцінка" та інші.
Сподіваємось, що документи, представлені у двох розділах виставки, стануть в нагоді всім відвідувачам Бібліотеки, хто досліджує, вивчає і цікавиться «чорною сповіддю» нашої країни.

Немає коментарів:

Дописати коментар