понеділок, 11 листопада 2013 р.

День української писемності та мови

"Великих слів – велика сила"
літературний вечір
9 листопада в Україні відзначається День української писемності та мови, який встановлено Указом Президента на честь Нестора-літописця.
З цієї нагоди 7 листопада в центральній бібліотеці відбувся літературний вечір «Великих слів – велика сила». Провідний бібліотекар Тетяна Дашко здійснила екскурс в історію літописання та роль в його розвитку Преподобного Нестора, болгарського священика Кирила та його брата Мефодія, які принесли на землі слов’ян світ писемності та знань. У розвитку української літературної мови вирішальну роль відіграли Іван Котляревський та Тарас Шевченко.
Бібліотекар І категорії Тетяна Сафронюк представила слухачам найдавніші пам’ятки старослов’янської писемності: «Велесову книгу», «Остромирове Євангеліє», «Повість минулих літ», «Слово о полку Ігоревім». Слід зазначити, що в цьому році виповнюється 900 років з часу укладення літописного зведення «Повісті минулих літ». Павло Тихонов зачитав уривки із цього славнозвісного літопису.
На заході прозвучали пісні «Звучи рідна мова» у виконанні учениці школи мистецтв Вероніки Цацури, учениці НВК № 9 Олександри Торжинської «Ой під вишнею» та викладача школи мистецтв НВК № 9 Лілії Вакар. Тут декламувалась поезія В. Самійленка «Українська мова», О. Олеся «Як довго ждали ми…», Д. Білоуса «Коли забув ти рідну мову», М. Рильського «Мова», гуморески П. Глазового.

Немає коментарів:

Дописати коментар