понеділок, 3 серпня 2015 р.

«Світоч національного відродження»

«Світоч національного відродження»
виставка-портрет

«Іван Франко – це розум і серце нашого народу.
Це боротьба, мука і передчуття щастя України.
України і людськості»
Максим Рильський

Саме таку назву мала виставка-портрет, присвячена 159-річчя від дня народження Івана Франка у читальному залі центральної міської бібліотеки.
В історії української літератури є багато по-справжньому великих імен. Хтось із письменників прославився чудовими віршами, у когось була незвичайна біографія, комусь випало стати засновником або жанру, або цілого напрямку... Про Івана Франка можна говорити і в першому, і в другому, і в третьому випадках, але й цього буде мало. Адже він належить до геніїв: якими тільки талантами не наділила його природа! Поет, прозаїк, драматург, публіцист, перекладач, вчений, громадський і політичний діяч — уже таке поєднання в одній людині є рідкісним. А він же не просто писав вірші, оповідання і п’єси. Майже кожен його твір ставав явищем не лише в українській, а й у світовій літературі.
Виставка-портрет представляє велич і різновекторність багатогранного таланту Каменяра. Окрасою виставки звичайно ж  є 50-томне  зібрання творів Івана Франка. У яке входить не тільки прозові видання, а й  окремі праці і публікації у тогочасних часописах, представлено оригінальні документи, зокрема листування Івана Франка з визначними його сучасниками.
Зацікавлений читач побачить також  твори Івана Франка, які були заборонені в СРСР і побачили світ у виданні «Мозаїка»: Із творів, що не ввійшли до Зібрання творів у 50 томах». У твір  «Мозаїка» увійшли маловідомі, призабуті, а для багатьох  ще навіть невідомі оригінальні поетичні твори таки як: «Гей, Січ іде», «Заповіт Якова», «Асиміляторам» та інші. 
Особливу увагу привертає репринтне видання антологія української лірики від смерті Шевченка «Акорди» з любовю упорядкована самим Іваном Франком та  ілюстраціями Юліяна Панькевича. Ця книга репрезентувала творчість 88 поетів другої половини XIX-початку XX століття.
Поряд із цими та іншими книгами, зацікавленість представляють  високохудожні видання «Велика трійця» та «Невідомий Іван Франко: Грані Ізмарагду». 
Також привабливають читача і інші розділи у які війшли книги та статті з періодичних видань про життя та творчість Каменяра в дослідженнях  науковців.
Доповнює виставку портрет Івана Франка.
Запрошуємо всіх бажаючих подивитися новими очима, відкрити собі нового 
Франка.

Немає коментарів:

Дописати коментар