понеділок, 11 серпня 2014 р.

"Нам пора для України жить"

"Нам пора для України жить"
виставка-портрет
                                                                                                            Іван Франко -
це розум і серце нашого народу. 
Це боротьба‚ мука і передчуття 
щастя України. України і людства.
Максим  Рильський
             24 серпня ми святкуємо 23 річницю проголошення незалежності України, а 27 серпня - день народження Івана Франка, який закликав нас "навчитися чути себе українцями".
 З нагоди 158-річчя письменника  в читальному залі міської центральної бібліотеки діє книжкова виставка «Нам пора для України жить».
Виставка скомпонована з розділів: «Безсмертний Каменяр», «Його життя - боротьба», „Вічно з нами”.
 Перший розділ «Безсмертний Каменяр»  презентує 50-томне  зібрання творів І. Франка.
Представлені також  твори Івана Франка, які були заборонені в СРСР і побачили світ у виданні «Мозаїка: Із творів, що не ввійшли до Зібрання творів у 50 томах».
Поряд із цими та іншими книгами, окрасою виставки є високохудожні видання «Велика трійця» та «Невідомий Іван Франко: Грані Ізмарагду».
«Його життя - боротьба» у цей розділ увійшли матеріали про життя і творчість Каменяра в дослідженнях івано-франківських науковців і краєзнавців – Дмитра Павличка та інших дослідників-франкознавців. Зацікавить читачів матеріал  «Прикарпаття в житті І. Франка». Саме тут геніальний письменник від­шукав чимало тем, створив шедеври, котрі увійшли у скарбницю української класичної літератури.
«Вічно з нами» у цьому розділі   користувачі звернуть увагу на значення творчої спадщини І.Я.Франка у  житті, її  місце в духовному світі сучасника.  Іван Франко був провісником ідей свободи і соціальної справедливості, співцем прийдешнього братерства, нового світлого життя вільних людей. З великим запалом він закликав народ до боротьби за свободу і правду, за щастя і гідність людини... Він є нашим сучасником, соратником і прибічником у нашому щоденному житті, в праці, котру він так натхненно оспівував. Його слово збуджує думку, запалює серця до нових і нових звершень в ім'я процвітання рідної Вітчизни.  Його твори кличуть на звитяжну працю для блага людей...
Доповнює виставку портрет Івана Франка.
Запрошуємо усіх шанувальників Франкіани та небайдужих причаститися із Франкової криниці. Книжкова виставка дасть змогу якнайкраще збагнути велич постаті Івана Франка, його талант, титанічну працездатність та бажання змінити на краще цей світ.


Немає коментарів:

Дописати коментар